Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A berber kalózok

2013.03.20

A Földközi-tenger területét a XV. század végétől 150 éven keresztül a berber kalózok uralták. Európai, nem-muzulmán hajókat támadtak, központjuk Észak-Afrikában volt. Volt egy központi tanácsuk (Taife Raisi), mely több kapitányból állt. Feladatköre a kapcsolattartás, a központjuk ellenőrzése, a zsákmány megfelelő elosztásának felülvizsgálata illetve számos fontos kikötő (Algír, Tripoli, stb.) védelmezése volt. A XVI. században az Oszmán Birodalom flottájában berber kalózok is voltak, ők védelmezték a törököket a keresztényektől.
A legismertebb berber kalózok Aruj és Hizir Rais, a „Barbarossa fivérek”. Az egyiptomi emír és a tuniszi szultán is támogatta őket, így elég erősek voltak. Djerbában és Djidjelliben kereskedelmi hajókat támadtak meg. Aruj 1516-ban egy felkelést szervezett Algír szultánja ellen, azzal a szándékkal, hogy miután megölte, ő lép a helyére. Ez így is történt, ám nem sokkal később ő is meghalt egy harc következtében. Hizir – folytatva az aruji örökséget – szövetséget kötött a török szultánnal, aki ezek után hivatalosan is kinevezte Hizirt Algír szultánjának. Folyamatosan hadban állt a spanyolokkal (keresztények), ezért „Isten ajándékának” nevezték.
Az XVI. század végére a berber partvidék az Oszmán Birodalom biztos pontja lett. Természetesen berber kalózok a Földközi-tengeren kívül is ténykedtek.

ForrásJohn Reeve Carpenter Kalózok (Hét tenger ördögei) és John Matthews Kalózok című könyvének többszöri elolvasása. Előfordulhat, hogy egyes információkra rosszul emlékszem, így szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a köteteket. Nagyszerű könyvek! 

 

A mappában található képek előnézete Kalóztörténelem

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.