Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kalózkodás aranykora

A kalózok aranykora egy rövid időszak (mindössze negyven év) volt körülbelül 1690 és 1730 között. A kalózkodás fellendülését a XVII. század hozta meg, több tényező együttállásával. A bukanérok kora leáldozott, s mint tudjuk, jórészük privatérrá vált. A spanyol örökösödési háborút lezáró béke miatt rengeteg tengerész vált munkanélkülivé. Akadtak köztük, akik ezt követően kalózzá lettek. Azok a tengerészek pedig, akiknek legális munkája volt (európai, rabszolgákat szállító hajókon) szintén több lehetőséget és persze nagyobb szabadságot láthattak a kalózkodásban, hiszen szörnyű munkakörülmények között dolgoztak, s fizetésük is alacsony volt.
Az aranykorban a kalózok már válogatás nélkül bárkit megtámadtak. Leginkább Afrika és az amerikai kolóniák közötti kereskedőhajókra csaptak le. Az igaz, hogy többé már nem járták a tengereket több hajóból álló spanyol konvojok, melyek arannyal, ezüsttel és ékszerekkel voltak tele, viszont egyre inkább fellendült az élelmiszerkereskedelem. Szívesen támadtak az előbb említett kolóniák között járó hajókra, ezek rabszolgákat, rumot, kakaót és cukrot szállítottak.
A Nyugat-Afrika partjainál és az Indiai-óceánon ténykedő kalózok elsősorban arab és indiai hajókat ostromoltak. Ezek közül is a kelet-indiai kereskedőhajók számítottak a legnagyobb zsákmánynak. A hajók a Kelet-Indiai Társaság birtokában voltak, rendszerint fűszereket, porcelánt és selymet vittek. Az aranykorban Madagaszkár vált az Indiai-óceánon folyó kalózkodás központjává. Az óceán így 20 évig állt a kalózok hatalmában. Madagaszkár partjai mentén számtalan búvóhelyet és élelmet is találhattak. Kalózközpontok jöttek létre a szigeten a Ranter-öbölben, a St. Augustine-öbölben, St. Mary szigetén, a Réunion-szigeten illetve Mauritiuson. St. Mary szigete önmagában is 2000 kalóznak és több, mint 20 hajónak adott otthont 1700-ban. Ez a szám 1711-re néhány százra csökkent, ugyanis eddigre már konvojokban közlekedtek a kalózhajók valamint a Kelet-Indiai Társaság hadihajóinak őrjárataia váltak mindennapossá a sziget körül.
Az aranykor az 1730-as évekre véget ért, ám a kalózkodás még napjainkban is tart, s komoly gondokat okoz világszerte. Tulajdonképpen a kalóztörténelem ezen szakasza ihletett és ihlet még ma is számos klasszikust - könyveket és filmeket egyaránt.

ForrásJohn Reeve Carpenter Kalózok (Hét tenger ördögei) és John Matthews Kalózok című könyvének többszöri elolvasása. Előfordulhat, hogy egyes információkra rosszul emlékszem, így szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a köteteket. Nagyszerű könyvek! 

 

A mappában található képek előnézete Kalóztörténelem

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.