Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A privatérok korszaka

A privatér a kormánya által legalizált kalóz volt. Ők engedélyt kaptak az ellenséges hajók megtámadására. A kalózengedély tehát feljogosította a kalózokat a portyázásra. Az első feljegyzések privatérokról a XVII. századból valók. Aranykoruk az 1740-es években jött el, amikor Franciaország és Spanyolország ismét hadba lépett egymással. Rendszerint a Karib-tengeren és a Csendes óceán vidékein tevékenykedtek. Sok mindennel kereskedtek: cukrot, melaszt, gyapotot, fegyvereket és dél-amerikai fűszereket szállítottak Európába, míg Európából rabszolgákat vittek Amerikába.
Az Egyesült Államok a britek ellen vetette be a privatérokat, s ezekből a támadásokból nagy jövedelme származott. Amerika és Nagy-Britannia között 1812-ben robbant ki háború, ami az ún. szuper privatérok megjelenésének kedvezett. A "szuper privatérok" nagy hajókkal rendelkeztek, így eljuthattak a Csendes- és az Indiai-óceán területeire is.
Az 1820-as évek végére a kalózkodás száma igen nagy mértékben lecsökkent. Bár kalózok még napjainkban is tevékenykednek, a történelem számára romantikus köntösbe bújtatott alakok korszaka talán örökre véget ért.

ForrásJohn Reeve Carpenter Kalózok (Hét tenger ördögei) és John Matthews Kalózok című könyvének többszöri elolvasása. Előfordulhat, hogy egyes információkra rosszul emlékszem, így szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a köteteket. Nagyszerű könyvek! 

 

A mappában található képek előnézete Kalóztörténelem

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.