Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ókori és középkori kalózkodás

Az időszámításunk előtti XIV. században lükiai kalózok ténykedtek Kis-Ázsia partjainál. Ők az egyiptomi hajókat és Ciprus szigetét támadták a Hettita Birodalommal való szövetségük révén.
A következő közel 200 évet egy nomád népesség uralta, az ún. tengeri népek. Nagymértékben hátráltatták a kereskedelmet, ezért i.e. 1186-ban I. Ramszesz legyőzte őket. (Sírján egy felirat emlékezik meg eme tettéről.) A tengeri népek maradék része ezután Palesztinába telepedett le, s tulajdonképpen belőlük lettek a filiszteusok és föníciaiak ősei.
Nemcsak Egyiptomnak, de Hellásznak is szembe kellett néznie a kalózok pusztításával. Kréta nyolcszáz évig volt a kalózok központja.
A Római Birodalom Nagy Pompeiusának végül – de nem véglegesen – sikerült leszámolnia a kalóztámadásokkal. Több mint tízezer kalózt ölt meg. Ezt követően négyszáz évig megszűnt a kalózkodás a területen, ám a Római Birodalom hanyatlásával párhuzamosan újra fellendült.
A XII. századtól ismét az Égei-tenger lett a kalózkodás központja. Gyakran felbérelte őket a Bizánci Birodalom a rivális fenntartóságok kereskedelmének a rombolására. A XIV. századra azonban megszűnt ez a bázisuk az Oszmán Birodalom tevékenykedései miatt.
Miután a Bizánci Birodalom is elbukott, a berber kalózok lettek egyre népesebbek. Körülbelül ekkortájt alakult ki a támogatás általi kalózkodás. (Az ilyen kalózokat nevezzük privatéroknak.)
Valójában a vallási harcokra is felhasználták a kalózokat, így az európai uralkodók, akik azért bérelték fel őket, hogy a különféle pogány népeket támadják. Azért, hogy egyértelműsítsék a kereskedelmi, hajózási szabályokat, s megszervezhessék a kalózok iránti támadásokat, céheket alapítottak. (Pl.: Hanza-szövetség, Cinque Ports.) A kalózok természetesen támadták ezeket az alakulatokat.
A XV. század környékén a La Manche-csatorna és a Vizcayai-öböl területén nagy mennyiségű kalóz volt. Ez annak köszönhető, hogy akkoriban a farnciák és angolok szüntelen hadban álltak egymással, így egyik-másik birodalom is rengeteg kalózengedéllyel ellátott kalózt bízott meg az ellenféllel szembeni támadásokra.
Ahogy fejlődött a kereskedelem, úgy terjedtek és váltak egyre népszerűbbé a kalózok.

Forrás: John Reeve Carpenter Kalózok (Hét tenger ördögei) és John Matthews Kalózok című könyvének többszöri elolvasása. Előfordulhat, hogy egyes információkra rosszul emlékszem, így szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a köteteket. Nagyszerű könyvek! 
 

A mappában található képek előnézete Kalóztörténelem

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.